planimetrie

   
PORTA PRAETORIA

porta praetoria arutela

   
 
Porta praetoria dispunea de un prag realizat cu blocuri de piatră dreptunghiulare mai ridicat decât nivelul pavajului care porneşte de la acesta şi se îndreaptă către est făcând legătura între fortificaţia romană şi drumul ce trecea prin faţa acesteia. Pavajul este realizat din dale mari de piatră cu dimensiuni de 0,40x0,50 m şi s-a păstrat pe o lăţime de 6,50 m. Pavajul se întinde spre est pe o lungime de 18,70 m fiind mărginit la contactul cu drumul roman de o bordură înaltă de 0,30 m realizată de blocuri mari de calcar de 0,30x0,40 m.
   
PORŢILE LATERALE
     
 
Porta principalis dextra, situată pe latura sudică a castrului, are 2,85 m. Poarta nu a fost flancată cu turnuri, siguranţa acesteia fiind asigurată de existenţa unei porţi duble situată la capătul pintenilor interiori din dreapta şi stânga porţii, mai lungi decât ceilalţi (1,90 m faţă de cei obişnuiţi care măsoară 1,50 m). Între cele două porţi paralele se făcea legătura pe o podea de bârne sprijinită pe patru zone de pavaj. Pe latura nordică, opusă porţii principalis dextra, se află porta principalis sinistra. Aceasta are tot o deschidere de 2,85 m, iar pintenii laterali ai porţii au o lungime de 1,80 m. În cazul acesteia nu au fost identificate elementele care să indice existenţa unei porţi. Utilizarea unei podele din lemn este posibilă şi în cazul acesteia.
   
DRUMURILE
De la porta praetoria porneşte către interiorul castrului via praetoria, cu o lăţime de 2,80 m, pavată cu pietre mari de râu. Aceasta ajunge în faţa praetorium-ului unde se termină în via principalis. Via principalis unea cele două porţi laterale, având o lăţime de 2,80 m şi o lungime de 51,80 m. Pe laturile de nord şi sud ale clădirii comandantului se află două alei late de 1,80 m care se unesc în spatele acesteia cu via decumana. Via decumana s-a păstrat pe o lungime de 5,70 m. Interiorul castrului este înconjurat prin faţa pintenilor de via sagularis lată de 1,80 m.