prima pagina

 

Corul "TIMOTEI POPOVICI"
al Catedralei Mitropolitane din Sibiu


 

Dirijor:

Pr.lect.univ.dr. Dan Alexandru Streza

 

Inceputurile Corului Catedralei Mitropolitane din Sibiu sunt legate de insasi Catedrala Mitropolitana, a carei constructie a fost terminata in anul 1906.

Primul dirijor al corului a fost Pr.Prof.TIMOTEI POPOVICI (1870-1950), care din anul 1899 si-a inceput activitatea la Sibiu, ca dirijor si compozitor, conducand Corul Catedralei Mitropolitane pana in anul 1940. Personalitate multilaterala, el a compus sau armonizat numeroase lucrari pentru corurile scolare si bisericesti, intre care se pot fi mentionate “Cantarile Sfintei Liturghii”, colectii de colinde si diverse alte cantari cu continut biseriesc sau laic.

Intre continuatorii sai la pupitrul Corului Catedralei Mitropolitane trebuie mentionat in primul rand compozitorul si dirijorul Pr.Prof.GHEORGHE SOIMA (1911-1985), care a dirijat Corul intre anii 1940-1985 si caruia i-au urmat Arhid.Prof.Ion Popescu, Ilie Micu, Pr.Ionel Florea, Ioan Arsin, Nicolae Suciu, Pr.Prof.Vasile Grajdian, Pr.Lect.Vasile Sorin Dobre, Dan Alexandru Streza, Ovidiu Moldovan.

In componenta sa initiala corul numara pana la 200 de persoane, provenind din randul membrilor “Reuniunii meseriasilor” sau dintre profesori, invatatori si elevi de liceu. Actualmente (2007) generatiile mai vechi fac loc treptat celor mai tinere.

Repertoriul corului cuprinde lucrari ale compozitorilor: T.Popovici, Gh.Soima, Gh.Dima, G.Musicescu, Gh.Cucu, N.Lungu, A.Adam, M.Barca, N.Ursu, N.Pratia, Gh.Budis, C.Arion, P. Severin, I.Opris, I.Brie, I. Micu, D.G.Kiriak, A.Stoia, I.Arsin, N.Suciu, V.Grajdian etc.

Intre solistii Corului Catedralei Mitropolitane din Sibiu pot fi amintiti: P.Gherman, V.Garbu, E.Ciumac, Pr.D.Munthiu, Pr.Dumitru si Simion Luca, Dr.V.Iacob, I.Arsin, E.Iacob, Silvia si Ion Radu, Tita si Viorica Olteanu, M.Sandulescu, L.Baba, C.Horn, E.Florea, E.Cipariu, E.Tampanariu si altii.

De-a lungul anilor corul a participat la numeroase evenimente laice sau bisericesti precum: sfintiri de biserici, concerte si turnee, iar in timpul celui de al doilea razboi mondial a colindat de Craciun pe ranitii internati in spitalele sibiene.

(Prof.Maria Rachita - corista)